Smæk for skillingen - debatindlæg trykt i Lolland Falsters Folketidende, 30. september 2010
 
Af Jens Frimann Hansen, teaterleder i Helsingør

Søren Knudsens leder i Folketidende i mandags er noget af det mest fortumlede jeg nogensinde har læst i en dansk avis. Meget kort fortalt angriber Søren Knudsen udstillingen Tumult, som han mener at vide er en stor udgift for Guldborgsund Kommune, selvom hovedkilden til finansiering er den danske stat. Samlet set er Tumult ikke bare en vigtig investering i identitet, men også en god forretning, der bidrager både til omsætning og vækst i lokalsamfundet. Hvis kommunen opsagde sine abonnementer på Folketidende og avisen tilbagebetalte sin avisstøtte ville det givet være et væsentligt større og måske også mere kærkomment tilskud til det hårdt trængte skole- og ældreområde.

I de senere år har jeg ofte hørt Lolland-Falster fremhævet. Ikke som et udkantsområde, men som fremme i skoene når det gælder kultur. Det vil sikkert glæde mange andre udkanter af Danmark, hvis Søren Knudsen får held med sine tanker om at sige ”nej” til centrale investeringer i kultur i provinsen. Eller, lad bare København få alle pengene. Forfattere – eller snyltere? - som Bent Vinn Nielsen og Helle Helle, som ellers er med til at fylde egnen med identitet, kan så passende søge lykken et andet sted.

Om ikke så længe kommer broen. Hvis ikke Sydøstdanmark inden da har udviklet sine attraktioner, risikerer Lolland-Falster at blive et gråt i gråt DDR eller måske et Nordkorea som går i et med motorvejen til København eller broen til Tyskland. Alle erfaringer andre steder fra fortæller, at skal den store motor - erhvervslivet - for alvor op i omdrejninger, så kræver det at investeringer i kultur følger med.

Så, hold fast Lolland og Falster, tomlen op for politikerne. Jeres lokale kulturpolitik er så god, at hele Danmark med glæde vil investere i den.