Fisk og dinoer på filialen

 

Der har før jul været heftig aktivitet blandt Christianshavns Skoles mindste med at få afsluttet kreative projekter inden juleferien.

 

Hvor mange arme har en søstjerne? – spørger børnehaveklasselærer Ruth Wulffeld ud i børnehaveklasse V på Christianshavns Skole. ”Syv” – er der en af ungerne der forsøger sig med, ”Ni” – hyler en anden, inden der rejser sig en skov af hænder. Det bliver Victor der får lov til at komme med det rigtige svar. ”En søstjerne har fem arme”, og så blev de så kloge i V-klassen.  Og på tredjesalen summer og syder det også af heftig aktivitet blandt børn og lærere. Anette og Rie er ved at åbenbare dinosaurussernes verden for børnehaveklasse U, og børnene har fået til opgave at forme en dino, som skal fremvises for forældrene. Og børnene spænder vidt i U. Fra abstraktioner over pigernes små fine og moderlige dyr til Bjarkes, Jens’ og Marius’ mastodontiske kødædende uhyrer der både kan svømme i lava og spise tanks, men som godt kan lide hunde. December er afslutningernes tid, og her skal de fleste af børnene for første gang prøve selv at præsentere deres arbejde for forældrene. Og det klarer de flot, selvom det for mange af børnene er meget skræmmende med de mange voksne der kigger på en, og de klapper, og griner, og jubler bare fordi man siger noget.

 

I V-klassen har Ruth Wulffeld og Gerda Sørensen arbejdet med projektet Det Røde Hav, som børnene har sammenlignet med det grå og skimlede Øresund. De har set de uanede kunstneriske muligheder i det farvestrålende hav, som slet ikke er rødt, med alle dets koralrev og flotte fisk der er en udfordring for enhver kunstner, stor eller lille. Og Lukas ved godt at fiskene er farvestrålende så de bedre kan gemme sig i koralrevets uendelige farvespil hvis en stor rovfisk skulle komme forbi. Børnene fortæller og fortæller om deres fisk, mens en umiskendelig duft af pandekager breder sig i lokalet. Og i U-klassen ved børnene også godt at nogen af dinosaurusserne er kødædende og meget farlige.  Og de ved også at nogen af dem bare spiser planter.

 

For Ruth Wulffeld, der selv har en karriere som billedkunstner, er det naturligt at arbejde med billedet som udtryksform. Kulminationen på projektet er da også en rigtig udstilling på Café Dolce Vita på Amagerbrogade hvor børnene fortæller om deres blæksprutter, rokker, hajer og regnbuefisk. Billederne hænger der i en uge hvor gæsterne kan beundre dem.

 

I U-klassens ellers store klasselokale er pladsen lige ved at blive for trang da 25-30 forældre plus børn og søskende vælter ind for at se resultatet af børnenes anstrengelser. Efter børnene har præsenteret deres dino har Anette og Rie arrangeret en lille reception som tilgodeser både de kød- og planteædende forældre. Børnene falder i leg og forældrene småsnakker i små grupper inden alle går hver til sit, overbevist om at de små nok skal klare sig ude i den store verden når de engang når så langt.

 

-jfh-

 

BILLEDTEKST I

Ashias fra U-klassen med et pragteksemplar af en dinosaurus.

 

BILLEDTEKST II

Ruth Wulffeld har efterhånden skabt en tradition for at hendes børnehaveklasse udstiller billeder på Café Dolce Vita. Her ses hendes sidste hold talenter.