Cul de Sac

Hvorfor hedder byggeriet Sankt Annæ Gade 37-55 Cul de Sac

Trykt i Havnen september 2002

Hos Christianshavnerkøbmanden i Sankt Annæ Gade har der længe hængt en halvdårlig fotokopi af af et billede fra omkring 1900 af krydset Prinsessegade-Sankt Annæ Gade. På billedet ser man værtshuset Slukefter i Prinsessegade, og så ellers det sidste stykke af Sankt Annæ Gade ned mod volden. På det tidspunkt var de nuværende bygninger på nordsiden af Sankt Annæ Gade allerede opført, mens der skulle gå nogen år endnu inden den meget store røde bygning, der slet ikke har adresse i Sankt Annæ Gade, blev opført.

Cul de Sac betyder egentlig bare blindgyde og kommer af fransk og udtales Kyl dø Zak. Som sådan er der ikke noget mærkeligt i at byggeriet og andelsforeningen i Sankt Annæ Gade 37 – 55 har fået navnet Cul de Sac. Der er nemlig tale om en blindgyde, og andelsforeningens ældste kan berette om at Amagergade, inden den store røde bygning overfor blev opført, vistnok engang endte her. Derfor hedder det Cul de Sac.

Men der findes også andre teorier om hvordan andelsforeningen har fået dette navn. Læser man H.C. Andersens debutroman ”Fodreise fra Holmens Canal til Østpynten af Amager i Aarene 1828 og 1829” - den udkom i 1829 - så passerer hovedpersonen hen over Vor Frelsers Kirkes daværende kirkegård. Og man finder vitterlig skeletter og dødningehoveder når man graver i jorden, og nogen mener at det afsnit af kirkegården hvor Cul de Sac er opført var en begravelsesplads for franske soldater som englændernes hemmelige våben, datidens atombombe, den
Congraveske Raket, havde gjort det af med. Det var efterkommere efter de franske soldater som gav stedet dets navn. Sikkert fordi de aldrig nåede hjem til Frankrig, eller måske fordi de blev begravet i protestantisk jord. Til gavn for denne teori kan det fremføres, at da man byggede Cul de Sac valgte man at ære de døde ved at forme borten under tagskægget som hovedskaller der titter frem.

Måske findes der ikke en endelig sandhed om hvorfor det hedder Cul de Sac og turister og andre må fortsat undres når de ser de flotte skilte der pryder indgangen til andelsforeningen.

jfh