Fra Nashville over Christianshavn og til Herning

 

Også seriøse kunstnere ser det som en  udfordring at skrive en sang til Melodi Grand Prix. Havnen har talt med en af dem.

 

Sangerinden Sanne Graulund er ikke en fremmed fugl på Christianshavn. Indtil for et år siden boede hun i Kasernen og hun underviser på det rytmiske konservatorium på Holmen. 17. februar stiller hun op i det danske Melodi Grand Prix med sangen ”Et øje på dig”, som hun har skrevet sammen med Shu-Bi-Dua guitaristen og Kaj og Andreas medvært i Børnetimen Ole Kibsgaard. I 1998 udgav Sanne Graulund en meget rost CD – ”Better get some Dreams” – hvor hun med sine egne sange demonstrerede hele spektret af sit talent. ”Better get some Dreams” er overvejende inspireret af nyere amerikansk musik, og især soul og songwriter. ”Det har samlet sig mere siden dengang”, fortæller Sanne Graulund, ”min næste udgivelse bliver på dansk og jeg har i den sidste tid især været fascineret af den enkelthed man finder i countrymusik”. Hun fremhæver KD Lang som et af sine nyere forbilleder, ikke så meget for hendes personlige musikalske stil, men mere for måden hvorpå hun indoptager countrymusikken i sit eget musikalske udtryk.

I 2000 var Sanne Graulund med Ole Kibsgaard og et hold studerende i Nashville, Tennessee. 25 procent af Nashvilles indtægter stammer fra musik og mere end en tredjedel af al amerikansk musik indspilles her. Sanne Graulund var gravid på det tidspunkt, og mens de studerende gik i byen, lå hun om aftenen på sit hotelværelse og lurede på overfloden af tv-kanaler med countrymusik. Uden egentlig at tænke over det undfangedes idéen til at skrive en enkel sang, som holdt sig inden for Melodi Grand Prix’ets ramme af max tre minutter. Ole Kibsgaard var med på idéen, og pludselig var den der.

Men ”Et øje på dig” måtte ind og vende på havnen før den var helt færdig. Sanne Graulunds søster bor på Christianshavn og gav en hånd med sangens tekst og Sanne Graulunds niece har vist sig at være Sannes bedste promoter på Christianshavn, og der er næppe tvivl om hvad hun skal se i fjernsynet den 17.

”Brødrene Olsen var tro mod deres stil og derfor var det fortjent at de vandt sidste år”, udtaler Sanne Graulund. ”Melodi Grand Prix’et har for mig været en spændende udfordring. Det har været sjovt at have en bunden opgave, hvor jeg hele tiden har vidst at jeg havde tre minutter, hverken mere eller mindre, og at sangen skulle sidde der første gang når folk hørte den. Ikke noget med noget dybfølt hér, bare tre minutter og så - POW - skal den sidde lige i øjet.”

Vel er der langt fra Nashville til Messecenter Herning, hvor det danske Melodi Grand Prix skal løbe af stablen. Men vi ved at der er knapt så langt fra studierne i Nashville og Grand Ole Opry, enhver countrymusikers foretrukne spillested i Nashville, til jukeboksen på Eiffel Bar, Fingerbøllet eller Stærkodder. Forhåbentlig vil vi der kunne høre Sanne Graulunds sange til en stille pilsner i en ikke alt for fjern fremtid.

Sanne Graulund fik sit gennembrud hos anmelderne allerede med sin debut ”Better get some Dreams”. Hun arbejder for tiden på en ny cd med sange på dansk.

 

Af Jens Frimann Hansen, Havnen, februar 2001