An Die Musik

Teater i Den Grå Hal

Den Grå Hal på Christiania var i den sidste uge af oktober blevet omdannet til et teatermuseum. KIT (Københavns Internationale Teater) præsenterede Pip Simmons forestilling "An Die Musik", en forestilling, der har mere end 25 år på bagen.

"An Die Musik" handler om Holocaust, om jøder på flugt og jøder i koncentrationslejere. Forestillingen består af en række allegoriske sekvenser, hvor uretfærdigheden, gruen og ydmygelsen er i fokus. Det er let at kende forskel på offer og bøddel, på de gode og de onde, og som sådan bibringer Pip Simmons absolut intet nyt. Forestillingen bekræfter kun hvad vi allerede ved: at holocaust fandt sted, at nazisterne var de onde og at jøderne var de uskyldige ofre. Spørgsmålet er, hvorfor skal man bruge teatret til at formidle så simpelt et budskab? Tømmer Pip Simmons ikke teatret for indhold og mening?

Emnet er selvfølgelig i en vis forstand evig aktuelt (dengang: Tyskland, Nu: Balkan), men det er teatrets formsprog heldigvis ikke. Og her er kernen i forestillingens problem. "An Die Musik" når simpelthen ikke sit publikum, dens formsprog er på en gang banalt, gammeldags og 70'er-agtigt og personernes statements er for klicheagtige til, at de for alvor bider sig fast.

Og så er det alligevel svært ikke at lade sig rive med af slutningen. Jøderne forlader som nøgne skygger den røgfyldte scene, mens kun en lille tøjstabel ligger tilbage sammen med sko pænt opstillede på række. Man ved at de ikke vil komme tilbage, heller ikke som skuespillere for at modtage publikums klapsalver. I denne simple organisering af jødernes personlige ting og nazisternes kyniske iscenesættelse af døden er hele jødernes skæbne fortalt på mindre end 3 minutter. 3 virkningsfulde minutter, der på sin egen måde fæstnede og holdt sig i bevidstheden væsentlig længere end den moraliserende og kedsommelige 1½ time der gik forud.

-jfh-

"An Die Musik" af Pip Simmons. Forestillingen præsenteredes af KIT/Københavns Internationale Teater i Den Grå Hal fra 24. - 28. oktober

Jens Frimann Hansen
Trykt i Havnen, november 2000.